§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Általános üzleti- és szállítási feltételek

Dátum: 01.03.2018

1 Tárgyi hatály

Jelen Általános üzleti feltételek és szállítási feltételek a FlixBus által üzemeltetett buszhálózat keretében történő utazásfoglalásra és személyszállításra vonatkoznak. A járművek személyszállítási célt szolgálnak.

2 Szerződő fél

2.1 Szerződő fél utazásfoglalás vonatkozásában

A Szerződő fél utazásfoglalás esetén (jegyértékesítő), valamint az online portálok használata vonatkozásában a FlixMobility GmbH (Birketweg 33, 80693, München) (a továbbiakban a „FlixMobility”).

2.2 Szerződő fél autóbusszal történő személyszállítás vonatkozásában

Az egyes szállítási szerződések esetében a foglalás során megnevezett személyszállító vállalkozás tekintendő Szerződő Félnek. A személyszállító vállalkozások az egyes útvonalakra vonatkozó koncessziók jogosultjai. Ebből eredően személyszállítás tekintetében a FlixCompanies (2.2.1) vagy annak együttműködő partnerei (2.2.2) tekintendők Szerződő félnek.

A személyszállító vállalkozás tulajdonát képező buszok közül egy adott buszon történő szállítás nem igényelhető. A közvetlen szállítás a személyszállító vállalkozások valamelyike által megbízott partnervállalaton keresztül valósul meg.

2.2.1 A FlixCompanies körébe az alábbi vállalkozások tartoznak:

 • FlixBus B.V.
 • FlixBus CEE South d.o.o.
 • FlixBus CZ
 • FlixBus DACH GmbH
 • FlixBus Danmark ApS
 • FlixBus France SARL
 • FlixBus Hungary Kft.
 • FlixBus Inc.
 • FlixBus Italia S.r.l.
 • FlixBus North GmbH CEE
 • FlixBus Polska Sp. z.o.o.
 • FlixBus RO SRL
 • FlixBus RS d.o.o.
 • FlixBus Sverige AB
 • FlixMobility GmbH
 • Rodbillet ApS

Amennyiben a személyszállító vállalkozások FlixCompaniesnak minősülnek, úgy az alábbi Szerződéses feltételek ezekre is alkalmazandók.

2.2.2 Az együttműködő partnerek körébe az alábbi vállalkozások tartoznak:

Amennyiben a személyszállító vállalkozások együttműködő partnereknek minősülnek, úgy azokra csak a saját Szerződéses feltételeik alkalmazandók. Ezen dokumentumok a fent említett együttműködő partnerek honlapjain érhetők el. Felhívjuk rá szíves figyelmét, hogy ezen dokumentumok esetenként csak angol nyelven állnak rendelkezésre.

Az együttműködő partnerek a személyszállítási tevékenységet nem a FlixBus márkanevét használva folytatják, kivéve a Dr. Richard Linien & Co KG által üzemeltetett 96 Bécs – Graz, valamint X96 Bécsi repülőtér – Graz vonalon.

2.3 Szerződő fél vonattal történő személyszállítás vonatkozásában

Az egyes szállítási szerződések esetében a foglalás során megnevezett személyszállító vállalkozás tekintendő Szerződő Félnek.

3 Szállítási jog

3.1 Szállítási jog abban az esetben áll fenn, ha létrejött a szállítási szerződés, valamint amennyiben a Személyszállításról szóló törvény (Personenbeförderungsgesetz, PBefG) rendelkezései, illetve a Villamossal és busszal történő szállítás és gépjárművel nyújtott menetrendszerű szolgáltatások általános szállítási feltételei (VO-ABB) vonatkozásában a törvényes rendre irányadó rendelkezések alapján szállítási kötelezettség áll fenn. A FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatok vonatkozásában a szállítási jogosultság abban az esetben áll fenn, ha a szállítási szerződést megkötötték, és amennyiben a szállítási kötelezettség a lengyel Polgári Törvénykönyv és lengyel Személyszállítási törvény rendelkezései szerint fennáll. A 3.1-es záradék ebben az esetben nem alkalmazandó.

3.2 A foglalási visszaigazolás (ld. 5.1-es pont) feljogosítja az utast a jegyen található kiindulási- és célállomás közötti út megtételére. A foglalttól eltérő megállóban való be- vagy kiszállás a törvényi előírások alapján nem engedélyezett.

3.3 A járművön történő foglalás esetén szállítási kötelezettség csak abban az esetben keletkezik, ha az út teljes hosszán elegendő ülőhely áll rendelkezésre.

3.4 Igény szerinti megállók esetén szállítási kötelezettség csak abban az esetben áll fenn, ha a vonatkozó előfoglalási határidőig foglalás történt az adott megállótól vagy az adott megállóig. Az igény szerinti megállók a menetrendben ekként vannak jelölve. A vonatkozó előfoglalási határidők szintén rögzítve vannak a menetrendekben.

4. Az internetes portál kereskedelmi célú felhasználása

4.1 Árösszehasonlító oldalak írásos megállapodást köthetnek a FlixMobilityval, melyben a FlixMobility felhatalmazást ad árai és menetrendjei átvételére, feldolgozására és megjelentetésére.

4.2 Tilos a FlixMobility internetes oldalait nem személyes jellegű, illetve kereskedelmi célokra felhasználni. Tilos továbbá automata rendszerek használatával, kereskedelmi felhasználás céljával adatokat gyűjteni erről a honlapról („screen scarping”). A FlixMobility fenntartja a szabálysértésekkel szembeni fellépés jogát.

5 Jegyek, viteldíjak

5.1 Az utazásért a kikötött viteldíjat kell fizetni. Ebből a célból a FlixMobility menetjegyet állít ki. A nyomtatott vagy elektronikus (PDF-fájl) formátumú foglalási visszaigazolás, illetve egy fényképes igazolvány felmutatása együttesen alkotja a menetjegyet. Amennyiben a foglalás a járművön történik, akkor a kézzel írott vagy nyomtatott bizonylat tölti be mind a vásárlási bizonylat, mind a foglalási visszaigazolás szerepét. A menetjegy kiállítása utasonként és utanként történik. Az átszállásos csatlakozások (átszállások) egy útnak minősülnek. A foglalási folyamat során meg kell adni az utas vezeték- és keresztnevét, illetve adott esetben a születési dátumát. Az utas neve a foglalás alapján megjelenik a buszsofőr mobiltelefonján vagy a buszállomás személyzeténél lévő utaslistán, így lehetővé téve az utazásra való jogosultság ellenőrzését. E folyamat végrehajtása lehetőség szerint a menetjegy szkennelésével történik. A FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra váltott menetjegyek a lengyel ÁFA törvény szerint számlának minősülnek.

5.2 Az utas köteles az utazást az indulás előtt lefoglalni. A jármű utasterébe való belépés csak érvényes foglalási bizonylattal megengedett.

5.2.1 Az utak a webportálon és a FlixMobility mobil okostelefon-alkalmazásokon , telefonon keresztül, jegyirodáknál és utazási irodáknál, a buszokon (alapdíjszabással) és egyes, saját személyzettel rendelkező buszpályaudvarokon is lefoglalhatók. Járművön történő foglalásra csak akkor van lehetőség, ha a teljes útra elegendő ülőhely áll rendelkezésre. Következésképpen az elővétellel (online, mobilalkalmazással vagy irodánál) történő vásárlás javasolt. A FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokon a járművön menetjegyet váltani nem lehet.

5.2.2 Elmentésre kerül egy (a rendelés adatait tartalmazó) foglalásigazolás, mely a honlapról letölthető és igény esetén e-mailben is elküldhető az utas részére.

5.2.3 Valamennyi érvényes jeggyel rendelkező utas ülőhelyre jogosult. Az ülőhelyek kiválasztásakor a gyerekekkel utazók, ill. a mozgáskorlátozott utasok előnyt élveznek.

5.3 Internetes jegyvásárlás:

5.3.1 A termékek megjelenítése az interneten, illetve az okostelefonos alkalmazással elérhető webáruházban nem minősül kötelező ajánlatnak, hanem mindössze kötelezettséggel nem járó online katalógusnak, amely ajánlattételre ösztönzi a potenciális utasokat. A kosárba helyezett termékekre vonatkozóan a „Book”/”Pay” („Foglalás”/„Fizetés”) gomb megnyomásával kötelező megrendelés jön létre. A menetjegy kiállítása utasonként és utanként történik. Az átszállásos csatlakozások (átszállások) egy útnak minősülnek. A rendelés beérkezéséről a rendszer e-mailben azonnal és automatikusan visszaigazolást küld. A szállítási szerződés mindaddig nem tekintendő megkötöttnek, amíg a FlixMobility a rendelés elfogadásáról visszaigazolást nem állít ki, melyre automatikus e-mailben vagy a későbbiekben külön is sor kerülhet.

5.3.2 A technika aktuális állására tekintettel nem garantálható az interneten keresztüli adatkommunikáció hibamentessége és/vagy folyamatos elérhetősége. A számítógépes programok (szoftverek) és az adatfeldolgozó rendszerek (hardverek) teljes mértékben hibátlan fejlesztése és működése, illetve az „internettel” összefüggésben váratlanul felmerülő tényezők maradéktalan kizárása jelenleg nem megoldható. Következésképpen a FlixMobility semmilyen garanciát nem vállal honlapja és technikai rendszerei folyamatos, szünet nélküli elérhetőségére vonatkozóan. Ezen belül kiemelendő, hogy az internet műszaki sajátosságaiból eredően az online foglalás lehetőségének folyamatos rendelkezésre állása sem garantálható. Amennyiben a rendszer valamilyen műszaki problémából eredően egy későbbi időpontban válik ismét elérhetővé (pl. elővételi időszak), a potenciális utasok semmilyen kedvezményre vagy árengedményre nem válnak jogosulttá.

5.3.3 Megjegyzendő, hogy a webáruházban leadott rendelésekkel ellentétben, a távolról kötött szerződéseknél alkalmazandó lemondási jogokat szabályozó jogszabályi előírások nem vonatkoznak az online módon, távolsági értékesítéssel megkötött szállítási szerződésekre, továbbá azon esetekre sem, ahol az üzemeltető a szerződés megkötésekor a szolgáltatás egy bizonyos időpontban vagy egy meghatározott időszakon belüli teljesítését vállalja. A foglalás lemondására vonatkozó feltételeinket a fentiek nem érintik.

5.4 Személyzettel működő jegyértékesítő bódék

Az értékesítő ügynökségek, a jegykibocsátók és a FlixCompanies vevőszolgálati részlege mind el tudják végezni az Ön számára a foglalást, vagy sztornózni tudják az ügynökségi díjat.

5.5 Viteldíjak:

5.5.1 Nem lehetséges minden árkategóriát és kvótát egy adott foglalási móddal lefoglalni, különös tekintettel az árengedményekre és akciós árakra, amelyek csak részben foglalhatók online.

5.5.2 A szállítási díj kizárólag a személyek szállítására vonatkozik. Minden más szolgáltatás, mint például az ülőhely foglalása és kerékpár, további poggyászok vagy különleges poggyászok szállítása, külön díjazás ellenében érhető el.

5.5.3 A csökkentett viteldíjakon történő foglalás meghatározott előfeltételek teljesülése esetén lehetséges.  E tekintetben az egyes útvonalakra vonatkozóan közzétett árszabási feltételek tekintendők irányadónak.

5.5.4 Diákok, kisgyermekek, nyugdíjasok Dániában a szokásosnál olcsóbb áron utazhatnak. Amennyiben kedvezményes áron foglal utat, vagy kedvezményes áron utazik, ne feledje, felszálláskor a buszsofőr érvényes személyazonosító igazolványa bemutatására fogja kérni Önt. A megrendelt gyermek-, diák- és nyugdíjas-jegyek kizárólag az érvényes személyazonosító igazolvánnyal együtt érvényesek. Érvényes személyazonosító igazolvány bemutatása hiányában a kedvezményes árú jegy nem érvényes, és a buszra való felszálláshoz új, teljes árú jegyet kell váltania.
A kötelező katonai szolgálati időt töltő dán katonák a szolgálatot igazoló megfelelő okmány és a személyazonossági igazolvány bemutatása ellenében ingyenesen utazhatnak. Ülés foglalása szükséges, a foglalást a szolgaltatas@flixbus.hu e-mail címre írva kell intézni.  

5.5.5 A Lengyelországon belüli utazásokra törvény szerinti kedvezményeket vehetnek igénybe az arra jogosult személyek, a tömegközlekedési kedvezményes utazás igénybevételéről szóló lengyel törvény és más jogszabályok alapján. Ebben az esetben a viteldíj mértékét a törvény szerinti kedvezmény és az adott útra megállapított, érvényes viteldíj lista alapulvételével kell meghatározni. Az utasok kötelesek felszállás előtt bemutatni a kedvezményre jogosító érvényes dokumentumokat. A törvény szerinti kedvezményekre és a jogosultságot igazoló érvényes dokumentumokra vonatkozó információk itt találhatók meg: https://www.flixbus.hu/rolunk/arak/kedvezmenyek

6 Fizetés és kuponok

6.1 A jegyek kifizetése a foglalás módjától függően különböző fizetési módok alkalmazásával történhet:

 • Online: PayPal, közvetlen beszedési megbízás, hitelkártya (Mastercard/Visa/Amex), SofortÜberweisung (azonnali átutalás), iDeal, Postfinance, Carte Bleue, Dotpay. Valamennyi foglalás során fenntartjuk a jogot bizonyos fizetési módok kizárására és más fizetési módok felajánlására.
 • A járműveken: készpénz; Svédországban a buszokon kizárólag kártyás fizetésre van lehetőség (MasterCard, Visa, American Express, Maestro, Visa Electron, V Pay, JCB, Diners Club, China Union Pay). Svédországban buszjegyét ezenkívül mobil, NFC-alapú fizetési rendszerekkel is kifizetheti a buszsofőrnél (pl. Swish, Mobile Pay, Apple Pay, Android Pay).
 • Jegyirodák/Utazási irodák: Irodáinkban több fizetési mód közül is választhat, készpénzes fizetésre minden esetben lehetőség van.
 • Telefonon: Hitelkártya (Mastercard/Visa/Amex), valamint németországi lakcímmel rendelkező utasok számára beszedési eljárás.
6.2 Hitelkártyával történő vásárlás

6.2.1 Hitelkártyával történő vásárlás esetén az ügyfél számlája a foglalás befejezésekor kerül megterhelésre. A hitelkártyával fizető ügyfél a foglaláskor utasítja pénzintézetét, hogy adja meg a FlixMobility vagy a FlixMobility által felhatalmazott harmadik fél számára az ügyfél nevét és teljes címét, hogy a FlixMobility a tranzakció visszavonása esetén érvényesíthesse a vele szemben fennálló követeléseit.

6.2.2 Az utasok kötelesek megfizetni a hitelkártyás fizetés visszavonása esetén felmerülő banki költségeket. Lemondási díj felmerülhet. Az utasoknak lehetőséget kell biztosítani annak bizonyítására, hogy a visszatérítés kevesebb vagy semmilyen költséggel nem járt. A tranzakció visszavonása esetén az ügyfelet ideiglenesen vagy véglegesen eltilthatjuk a hitelkártyával történő fizetéstől.

6.2.3 Amennyiben a FlixMobility által kezdeményezett fizetési felszólítás nem jár eredménnyel, a követelést további feldolgozás céljából külső szolgáltatónak adjuk át. A FlixMobility e célból az adós valamennyi szükséges személyes adatát átadhatja ezen külső szolgáltatónak.

6.3 Beszámítás; visszatartási jog

6.3.1 Az ügyfelek beszámításra csak abban az esetben jogosultak, ha ellenköveteléseik jogi úton megállapításra kerültek, vagy ha azokat nem vitatjuk, vagy elismerjük. Ezenkívül a beszámítás joga csak akkor áll fenn, ha és amennyiben az ellenkövetelés ugyanazon szerződéses kapcsolaton alapul.

6.3.2 Amennyiben az ügyfél bármely fizetési kötelezettségével késedelembe esik, az ugyanazon szerződéses kapcsolatból eredő valamennyi követelés azonnal esedékessé válik.

6.3.3 A 6.3.1. és 6.3.2. szakasz nem alkalmazandó a FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra.

6.4 Fizetési díjak

6.4.1 Az online üzletünkben megadott teljes jegyár tartalmazza az adott esetben harmadik fél által megállapított tranzakciós díjat, az ügyfél által megtérítendő fizetési díjat, valamint az áfát.

6.4.2 Olyan ügyfelek számára, akik díjköteles fizetési módszer mellett döntöttek, a teljes vásárlási érték 2,1%-át és az arra eső áfát tartalmazó díj kerül kiszabásra. Minden országban legalább egy díjmentes, szokványos fizetési módszer áll a rendelkezésére.

6.5 Árkampányok

6.5.1 A FlixMobility GmbH árkampányai marketingtevékenység és kedvezményes jegyek vásárlása körén belül személyenként 3 jegyre korlátozódnak. Amennyiben egy személy több, mint 3 jegyet vásárol ugyanabban az árkampányban, a FlixMobility GmbH törölheti az első 3 jegyet meghaladó foglalásokat. Ezen előírástól rendkívüli akciók esetén el lehet tekinteni.

6.5.2 A jegyek kereskedelmi célú felhasználása – különösen azok viszonteladása – nem megengedett, és azt a FlixMobility GmbH a jegyek letiltásával és/vagy kárigény érvényesítésével szankcionálja.

6.5.3 Csalás, megtévesztés kísérlete vagy jegyek vásárlásával, visszaváltásával vagy átruházásával kapcsolatos egyéb jogellenes tevékenységek gyanúja esetén, a FlixMobility GmbH fenntartja a jogot a kapcsolódó felhasználói számlák lezárására, és/vagy egy másik fizetési módszer követelésére, és/vagy a jegyek zárolására. A FlixMobility GmbH nem veszi figyelembe az érintett jegyek jóváhagyására vagy visszaváltására vonatkozó követeléseket.

6.5.4 Csalás, megtévesztés kísérlete vagy jegyek vásárlásával, visszaváltásával vagy átruházásával kapcsolatos egyéb jogellenes tevékenységek gyanúja esetén, a FlixMobility GmbH fenntartja a jogot, hogy töröljön bármely jegyet, amelyet egészben vagy részben, ilyen jegy visszaváltásával vásároltak meg.

6.5.5 Az ajánlat során megvásárolt azon jegyeket, amelyek az ajánlat vége után változhatnak, az utazás/jegykiadás napján alkalmazandó teljes áron kell megvásárolni.

6.6 Kuponok beváltása:

6.6.1 Foglalásonként legfeljebb 1 kupon váltható be. A kuponok beváltása történhet online vagy partnerirodáinkon keresztül. 

A pénzbeni értékkel rendelkező utalványok, úgynevezett értékutalványok, a teljes bevásárlókosárhoz felhasználhatók.

A százalékos értékű kedvezményutalványok vagy ingyenes utazásra jogosító utalványok csak a menetjegy kifizetésére használhatók fel. A kiegészítő szolgáltatások (pl. szolgáltatási díjak, kerékpár vagy csomag után fizetendő pótdíjak) esetében a fent felsorolt utalványokkal nem vehető igénybe kedvezmény.

6.6.2 A FlixMobility által marketingtevékenység keretében lebonyolított kuponakciók során személyenként legfeljebb 3 kupon használható fel. Amennyiben adott személy ugyanazon kuponakció keretében 3-nál több kupont kíván beváltani, a FlixMobility az első 3 jegyet meghaladó valamennyi foglalást törölhet. Ezen előírástól rendkívüli akciók esetén el lehet tekinteni.

6.6.3 A marketingtevékenység keretében vagy a jó szándék jeleként ingyenesen kibocsátott kuponok az első foglalási eljárás befejezését követően lejárnak.

6.6.4 A kuponok kereskedelmi célú felhasználása – különösen azok viszonteladása – nem megengedett, és azt a FlixMobility a jegyek letiltásával és/vagy kárigény érvényesítésével szankcionálja.

6.6.5 A kuponon szereplő összeg pénzre váltása nem lehetséges.

6.6.6 Csalás, megtévesztés kísérlete vagy egy ajándékutalvánnyal vagy utalvány beváltásával vagy utalvány átruházásával kapcsolatos egyéb illegális aktivitás gyanúja esetén a FlixMobility jogosult a kérdéses felhasználói számlák bezárására, és/vagy egy másik fizetési módszer követelésére, és/vagy az utalvány zárolására. Nem áll fent jogosultság a kérdéses utalványok beváltásának engedélyeztetésére vagy kifizetésére.

6.6.7 Csalás, megtévesztés kísérlete vagy egy ajándékutalvánnyal vagy utalvány beváltásával vagy utalvány átruházásával kapcsolatos egyéb illegális aktivitás gyanúja esetén a FlixMobility jogosult olyan buszjegyek törlésére, amelyek egy ilyen utalvány beváltásával kerültek teljes mértékben vagy részben kifizetésre.

6.7 Az Interflix kuponkódok beváltása: 

6.7.1 Foglalásonként csak egy kupont lehet beváltani. A kuponok automatikusan 24 órán belül aktiválásra kerülnek, és az interneten vagy a partnerügynökségeinknél beválthatók.

6.7.2 A kuponkódokat 3 hónapig lehet beváltani. 

6.7.3 Csak közvetlen csatlakozás foglalható, kivéve, ha oda-vissza útról van szó. A kiindulási pont nem lehet ugyanaz, mint az érkezési pont. 

6.7.4 A kuponok személyre szólnak, és nem átruházhatók. 

6.7.5 A foglalások megváltoztatása kizárólag az ügyfélszolgálaton keresztül lehetséges. A törlés lehetősége kizárt.

6.7.6 A kuponok kereskedelmi használata, különösen azok viszonteladása tilos, a FlixCompanies azt a jegyek blokkolásával és/vagy a kárigények követelésével fogja szankcionálni.

6.7.7 A kuponon szereplő összeg pénzre váltása nem lehetséges.

6.7.8 A kuponos utakat a többi úttól elkülönítjük.

6.7.9 Az utasnak joga van a foglalást követő 14 napon belül a foglalásról lemondani. A lemondásnak írásos formában kell történnie.

7     Érvénytelen jegyek

Az utas köteles mind a jegyét, mind egy érvényes, fényképes személyazonosító okmányt bemutatni, amennyiben a FlixCompanies alkalmazottai véletlenszerű jegyellenőrzés során erre a jegy érvényességének ellenőrzése céljából kérik.

8 Megemelt viteldíjak

8.1 Az utasok megemelt viteldíj fizetésére kötelesek, amennyiben anélkül utaznak egy járművön, hogy a szóban forgó útra akár előzetesen, akár a járműre történő felszálláskor helyet foglaltak volna.

8.2 Azon utasok, akikről az ellenőrzéskor kiderül, hogy nem foglaltak érvényesen helyet, ez irányú kérés esetén kötelesek megadni valós személyi adataikat, valamint igazolni személyazonosságukat.

8.3 A megemelt viteldíj az utas által már megtett távra vonatkozó rendes díjszabás kétszerese, de legalább 60 euró, valamint a célállomásig fennmaradó távra vonatkozó viteldíj összege. Amennyiben az utas nem tudja igazolni, hogy mekkora távot tett meg a járművön, a megemelt viteldíj kiszámítása az útvonal kezdőpontjának figyelembevételével történik.

8.4 Az utas a megemelt viteldíjat azonnal vagy legkésőbb az írásos fizetési felszólítás kézhezvételét követő 2 héten belül köteles kifizetni. Ezen határidő eredménytelen eltelte esetén fizetési felszólításonként 5 euró eljárási díj kerül felszámításra, hacsak az utas nem tudja bizonyítani, hogy ennél alacsonyabb vagy semmilyen eljárási költség nem merült fel.

8.5 A FlixCompanies fenntartja a polgári peres és/vagy büntetőeljárás keretében történő további intézkedés jogát.

9 Törlés

9.1 A jegy vagy egy új jegy lefoglalásával (Törlés új foglalással), vagy a jegy árának visszatérítésével törölhető a 9.6-os pont alapján. A foglalás megváltoztatása vagy törlése a buszvezetőnél nem lehetséges.

9.2  Lemondást követő új foglalás (pl. útvonal, indulási idő, utazási dátum) csak a FlixBus weboldalain vagy a partnerügynökségeknél és a FlixCompanies jegykibocsátóinál végezhető, legkésőbb 15 perccel a tervezett indulás előtt. A menettérti út egy foglalásnak minősül.

9.3 Egy új foglalásos törlés esetén egy ún. törlési kupon kerül kiállításra.
A törlési kupon 12 hónapig érvényes, és feljogosítja az utast egy új foglalásra ezen időtartamon belül a törölt foglalás kuponértékéért. Ha az új foglalás ára magasabb, mint a törölt út ára és a kupon értéke, akkor a különbséget meg kell téríteni. Ha annál kevesebb, akkor a törlési kupon maradék értéke megmarad, és egy másik foglalás esetén felhasználható, ill. elkölthető. Időben korlátozott akciós ajánlatok esetén lehetséges az ezen szabálytól való eltérés. 
Részletes szabályokat ezzel kapcsolatban az akciók weboldalairól lehívható különleges feltételek tartalmaznak.

9.4 Törlési eljárásonként az új foglalás által törlési díjat számítunk fel törölt utanként és utasonként.  A lemondási kupont a jegy lemondási eljárás költségével csökkentett értékében állítjuk ki. Ha az utas nevét módosítja, és az utazás időközben drágább lett, a különbözetet ki kell fizetnie. A telefonszám módosítása ingyenes. Törlési díj nem alkalmazandó a FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra.

9.5 Amennyiben a foglalásnál átfoglalás miatt kiállított kupon kerül felhasználásra, az új útra is ugyanazon lemondási feltételek vonatkoznak.

9.6 Amennyiben egy menetjegy nem kerül felhasználásra, és a szállítási szolgáltató a 2.2. értelmében a FlixCompanies társaságok egyike, akkor a viteldíj igény esetén utasonként és utanként 15 € kezelési költség levonásával visszatéríthető, amennyiben az utas igazolni tudja, hogy nem terheli kártérítési kötelezettség, illetve, ha igen, akkor annak mértéke a fenti összegnél kisebb. A visszatérítésre vonatkozó feldolgozási díj nem alkalmazandó a FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokon való foglalásokra. Azt, hogy a menetjegyet nem használta fel, az utasnak kell bizonyítania. A menetjegy kiállítása utasonként és utanként történik. Az átszállásos csatlakozások (átszállások) egy útnak minősülnek. Az írásbeli kérelem lehet informális. A kérelmet a szolgaltatas@flixbus.hu címre kell küldeni. A kezelési költség utasonként és utanként 2 € plusz bankköltségekre csökken, ha a szállítási szolgáltató a 2.2. értelmében a FlixBus DACH GmbH vagy a FlixMobility GmbH, és amennyiben a kérelmet haladéktalanul, legkésőbb a jegy lejáratát követő egy héten belül benyújtják. A fenti kezelési költség és esetleges banki átutalási díj nem kerül felszámításra, amennyiben az ügyfél a FlixMobility vagy a FlixCompanies felelősségi körébe eső körülmény miatt igényel visszatérítést. A kezelési és az esetleges banki átutalási díjakkal csökkentett viteldíj összegére vonatkozó visszatérítést kizárólag az ügyfél által – a foglaláskor – megadott bankszámlaszámra, illetve, amennyiben a fizetésre hitelkártya használatával került sor, az érintett hitelkártyához tartozó bankszámlára teljesítjük.

9.7 Minden fent említett feldolgozási díj, törlési díj és esetleges átutalási díj nem esedékes, ha a visszatérítés olyan körülmények alapján kerül igénylésre, amelyekért a FlixMobility vagy a FlixVállalatok felelősek. A jegyár jóváírása az esetleges feldolgozási, ill. átutalási díjak levonása után kizárólag az ügyfél foglaláskor megadott folyószámlájára, hitelkártyával történő fizetés esetén annak hitelkártyás számlájára történik.

10 Menetrendek

10.1 A jóváhagyott és közzétett utazási idők, dátumok, útvonalak és viteldíjak alapos okkal – különösen az engedélyező hatóság döntéseinek végrehajtása céljából – történő módosításának jogát fenntartjuk.

10.2 Amennyiben a menetrendben feltüntetett útvonalak mellett a „subject to official approval” (hivatalos jóváhagyás függvényében) megjegyzés szerepel, az adott szállítási összeköttetések menetrendbe történő felvételének engedélyezése még nem zárult le a szóban forgó útvonalakra vonatkozóan (csatlakozás, megálló, utazás napja, viteldíj stb.).

10.3 A szerződés megkötését követően, a személyszállító vállalkozás felelősségi körén kívül álló okból (pl. természeti katasztrófák hosszú távú hatásai vagy állandó építési területek) történő menetrend-módosítások nem jogosítják fel az utasokat kártérítési igény érvényesítésére, feltéve hogy ezen módosítások az eredeti megállapodás szerinti indulási és érkezési időkhöz képest jelentéktelen, azaz legfeljebb 2 órás eltérést eredményeznek. A menetrend jelentős módosulása esetén az utasok a szállítási szerződéstől díjmentesen elállhatnak. Ehhez az utasoknak fel kell venniük a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal telefonon:

 • Németországból és Svájcból indított hívások (Hívás németországi vezetékes telefonról): +49 30 300 137 300
 • Ausztriából indított hívások (Hívás ausztriai vezetékes telefonról): +43 820 910 340
 • Olaszországból indított hívások (Hívás olaszországi vezetékes telefonról): +39 (02) 947 59 208
 • Franciaországból indított hívások (Hívás franciaországi vezetékes telefonról): +33 (0)1 76 36 04 12
 • Nagy-Britanniaból indított hívások (Hívás angliai vezetékes telefonról): +44 1 78 82 98 784
 • Horvátországból indított hívások (Hívás horvátországi vezetékes telefonról): +385 1 800 03 80
 • Hívások Dániából (dán vezetékes hálózat): +45 32 72 93 86
 • Hívások Svédországból (svéd vezetékes hálózat): +46 850513750
 • Lengyelországból indított hívások (hívás lengyelországi vezetékes telefonról): +48 22 307 93 34
 • Hívások Magyarországról (magyar vezetékes vonal): +36 1 701 04 78
 • Hívások Romániából (román vezetékes vonal): +40.376.300.111
 • Hívások Ukrajnából (ukrán vezetékes vonal): +38 044 228 1473*

vagy a szolgaltatas@flixbus.hu címre küldött e-mailben. Erre abban az esetben van lehetőség, ha az utas még nem kezdte meg az utazást. Ezen elállás az utasok egyéb jogait nem érinti.


11 Az utazás megkezdése

11.1 Javasoljuk, hogy az utasok az utazás megkezdése előtt 15 perccel érkezzenek meg az indulási pontra.

11.2 Ha az utas nem jelenik meg a menetrend szerinti indulási időben a lefoglalt utazás indulási helyén, szállítási igénye és az általa lefoglalt utazás átengedhető másik utasnak.

11.3 Ha az utas SMS-ben, e-mailben vagy egyéb írásos formában az indulás nem elfogadható mértékű késedelméről kap értesítést, a szállítási igény az utas nem megjelenése esetén csak az SMS-ben vagy e-mailben meghatározott későbbi indulási időpontban évül el.

11.4 Az utas neve összevetésre kerül a sofőr vagy a buszállomás személyzete mobiltelefonján megtekinthető foglalási listával az aktuális foglalási helyzet alapján a szállítási igény fennállásának eldöntése végett. Ez az eljárás lehetőség szerint a jegy beszkennelésével valósul meg. Speciális esetekben az utas a sofőr és a szolgáltató munkatársak kérésére a  kinyomtatott vagy elektronikus (PDF-fájl) formában bemutatható foglalásigazolás,  valamint az adott ország kormányzata által kiállított, érvényes, fényképes személyazonosító okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél a vagy más hasonló okmány) bemutatásával köteles igazolni a személyazonosságát.

12 Átszállások

12.1 A menetrendben feltüntetett szolgáltatások főszabályként közvetlen összeköttetést biztosítanak, bizonyos esetekben azonban átszállásra lehet szükség.

12.2 Menetrendszerinti átszállás esetén a FlixCompanies garantálja az utasok továbbszállítását a foglalás szerinti célállomásra. Ha egy ingajáratban közlekedő busz kivételes esetben nem tud bevárni egy késésben lévő csatlakozó buszt, a FlixCompanies helyettesítő szállítási megoldást biztosít. Az utasok nem követelhetik egy bizonyos szállítási eszköz biztosítását. Ha a célállomás messze van vagy nincs oda egyéb ésszerűen megoldható összeköttetés, és ennek eredményeképpen a következő napon kell folytatni az utat, az utasoknak közepes besorolású szállodában ingyenes szállást biztosítunk.

12.3 A fenti rendelkezés csak abban az esetben alkalmazandó, ha a FlixMobilitynál történt foglalás közvetlen csatlakozásra szól. Amennyiben az utasok külön utakat foglalnak le, és azokat kombinálva, átszállásokkal kívánnak eljutni a célállomásra, a csatlakozás lekésésének kockázatát ők viselik. Ezekben az esetekben helyettesítő szállítási megoldás, valamint szállodai elhelyezés nem követelhető. Ugyanakkor a FlixMobility vagy a FlixCompanies minden tőle telhetőt megtesz az utasok alternatív csatlakozásokkal kapcsolatos tájékoztatása érdekében.

12.4 Olyan szállítási szolgáltatásra történő átszállás, amelyet nem a FlixCompanies üzemeltet, nem garantálható.


13 Az utasok általános kötelezettségei

13.1 Az utasok kötelesek követni a vezető és a kísérő alkalmazottak utasításait.

13.2 A szemmel láthatólag ittas vagy kábítószeres befolyásoltság alatt lévő személyeket a sofőrök és az utasirányító munkatársak kizárhatják az utazásból. Ugyanez vonatkozik az utastársaik biztonságát egyéb okból veszélyeztető vagy azok jóllétét/egészségét jelentős mértékben megkárosító utasokra. Ezekben az esetekben helyettesítő szállítási megoldás nem igényelhető.

13.3 A buszon tilos a dohányzás, mely tilalom az elektromos cigaretták használatára is kiterjed.

13.4 Az utasok felelősséggel tartoznak a buszon, a buszban vagy buszt érintően általuk felróhatóan okozott károkért.

13.5 Amennyiben az utasok akár szándékosan, akár súlyos gondatlanságból eredően beszennyezik a buszt, minimum 100 euró takarítási díjat kötelesek a FlixCompanies részére megfizetni, ugyanakkor jogosultak bizonyítani, hogy nem okoztak kárt, illetve hogy az okozott kár értéke lényegesen kisebb ezen átalánydíjnál. A FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra a 13.5. szakasz azzal a kikötéssel alkalmazandó, hogy az utasok a fent említett beszennyeződés miatt csak az okozott kár tényleges mértékéig kötelesek kártérítést fizetni.

13.6 A személyszállító társaságok a szállítási szerződést értesítés nélkül felmondhatják, amennyiben az utas ezen (szóbeli) figyelmeztetés ellenére oly mértékben rendbontó magatartást tanúsít, hogy a társaságtól és/vagy a többi utastól ésszerűen nem várható el az út folytatása. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha az utas nem tart be valamely objektívan igazolható irányelvet (pl. a biztonsággal kapcsolatos irányelvet). Ebben az esetben a személyszállító társaság a viteldíjat megtarthatja.

13.7 Valamennyi utas köteles a biztonsági övet a jogszabályi előírásoknak megfelelően használni, amennyiben a buszon van ilyen.

13.8 Szünetek/megállók, illetve rendőrségi ellenőrzések esetén az utasok kötelesek a sofőr és az utasfelvételi személyzet felszólítására elhagyni a buszt. Szünetek esetén az utasok kötelesek a szünet a sofőr, illetve az utasfelvételi személyzet által megadott időtartamát betartani. Amennyiben egy utas a megadott szünetidő letelte után nem tér vissza a buszhoz, a sofőrnek jogában áll folytatni az utat, és nem felel az utas a megadott szünetidő letelte utáni távolmaradásáért.


14 A nemzetközi járatokra vonatkozó, 14 egyedi utaskötelezettség

14.1 Azok az utasok, akik nemzetközi határokon kívánnak átkelni, kizárólagos felelősséget vállalnak arra vonatkozóan, hogy eleget tesznek a személyazonosító okmányokra, vízumokra, külföldi pénznemekre, vámellenőrzésekre és egészségügyre vonatkozó törvényeknek és jogszabályoknak. A FlixBus nem vállal felelősséget az esetleges következményekért abban az esetben, ha az utas a fent említett törvényeknek és jogszabályoknak nem tesz eleget, akkor sem, ha ezek a törvények és jogszabályok a foglalást követően változtak meg.

14.2 Azok az utasok, akik nemzetközi határokon kívánnak átkelni, kizárólagos felelősséget vállalnak minden szükséges úti okmány beszerzéséért, valamint azért, hogy valamennyi ország törvényeinek megfelelnek, amelyből indulnak, amelyen áthaladnak és ahova érkeznek (Általános szabály: személyi igazolvány az Európai Unió állampolgárai, a svájci, norvégiai és izlandi állampolgárok számára; útlevél minden állampolgár számára). Utazás előtt javasolt ellenőrizni az úti célt képező ország(ok) belépési és utazási követelményeit. Vegye fel a kapcsolatot az érintett nagykövetségekkel, illetve konzulátusokkal, vagy böngéssze az europa.eu weboldalt: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/index_en.htm
A szükséges dokumentumok és személyazonosító okmányok beszerzése elmulasztásának következményeiért a FlixBus nem vállal felelősséget.

14.3 A nemzetközi járatokon utazó utasoknak az utazás megkezdése előtt a járművezető, illetve a kiszolgáló személyzet kérésére kötelező az illetékes kormány által kibocsátott, megfelelő formátumú személyazonosító okmányt bemutatniuk, amelyen minimális követelményként az utas teljes neve és fényképe szerepel. A járművezető, illetve a kiszolgáló személyzet ellenőrzi, hogy a jegyen szereplő adatok megegyeznek-e az utas által bemutatott személyazonosító okmányon szereplő adatokkal.

14.4 A FlixBus fenntartja a jogot, hogy a következő esetekben az utas számára megtagadja a buszra való felszállást:

 • az utas nem rendelkezik a teljes nevét és a fényképét tartalmazó személyazonosító okmánnyal;
 • az utas olyan dokumentumot vagy személyazonosító okmányt mutat be, amelyen az adatok nem egyeznek a jegyen szereplő adatokkal.

14.5 A 14.4. cikkel összhangban a FlixBus sem teljes egészében, sem részben nem köteles visszafizetni a jegy árát, továbbá nem köteles az utast semmilyen formában sem kártalanítani.

14.6 A poggyászokat/bőröndöket a vámvizsgálat megkönnyítése érdekében nem szabad lezárni.

14.7 Az utasok csak olyan jellegű és mennyiségű javakat vihetnek magukkal, amelyek után természetüknél és mennyiségüknél fogva nem kell vámot fizetniük


15 Gyermekek és kiskorúak

15.1 0 és 3 év közötti gyermekeket kizárólag biztonsági gyermekülésben lehet szállítani. A biztonsági gyermekülést az utazás alatt a buszban elhelyezett biztonsági övvel kell rögzíteni. A biztonsági gyermeküléseket kétpontos biztonsági övvel kell rögzíteniés arról a gyermeket kísérő felnőttnek kell gondoskodnia.

15.2 A 10 évnél fiatalabb gyermekek és kiskorúak valamennyi belföldi és nemzetközi járaton csak felnőtt kísérővel utazhatnak.

15.3 10 és 14 év közötti gyermekek és kiskorúak csak abban az esetben utazhatnak egyedül a buszokon, ha valamelyik szülőjük vagy törvényes gondviselőjük írásban tanúsította, hogy a szóban forgó kiskorú személy alkalmas és képes is arra, hogy kíséret és felügyelet nélkül utazzon. A FlixMobility, a FlixCompanies, valamint partnerei hangsúlyozottan nem vállalják kiskorúak felügyeletét. Az egyedül utazó gyermekek nem utazhatnak az éjszakai járatokon, és nem léphetik át az országhatárt. Ezen túlmenően az egyedül utazó gyermekek számára nem engedélyezett olyan utakon részt venni, amelyekben csatlakozás van.

15.4 15 év feletti fiatalok egyedül is utazhatnak. Nemzetközi járatoknál a szülőnek vagy törvényes gondviselőnek kell gondoskodnia arról, hogy a serdülőkorú a határ átlépéséhez szükséges minden dokumentumot, személyazonosító igazolványt magánál tartson (vö.14.2).

15.5 A gyermekek csökkentett viteldíjakon utazhatnak. Ez 15 év alatti gyermekekre és kiskorúakra vonatkozik. Amennyiben egy adott akciós ár alacsonyabb a csökkentett viteldíjnál, a gyermekek után automatikusan az alacsonyabb ár fizetendő.

15.6 A 15.2-es, 15.3-as és 15.4-es záradékok nem alkalmazandók Franciaországon belüli járatokra és Franciaországból induló külföldi járatokra. A 16 év alatti kiskorúak csak a szülő vagy törvényes gondviselő kíséretében utazhatnak. A 16 és 17 év közötti fiatalkorúak esetében, akik Franciaországból más országba utaznak, a szülőnek vagy törvényes gondviselőnek kell gondoskodnia arról, hogy a fiatalkorú a határátlépéshez szükséges dokumentumokat és igazolványokat magánál tartsa (személyi igazolvány vagy útlevél).

15.7 A 15.2-es, 15.3-as és 15.5-es záradékok nem alkalmazandók Dánián belüli járatokra. A 16 év alatti kiskorúak csak akkor utazhatnak kíséret nélkül Dánián belül - ideértve az átszállással járó utakat is - ha ha valamelyik szülőjük vagy törvényes gondviselőjük írásban tanúsította, hogy a szóban forgó kiskorú személy képes arra, hogy kíséret és felügyelet nélkül utazzon. A FlixBus határozottan nem vállal felelősséget a kiskorúak felügyeletéért. Dánián belül a gyermekek minden esetben a felnőtt jegyekhez képest csökentett viteldíj ellenében utazhatnak. Maximum két 12 év alatti gyermek egy 16 év feletti kisérővel díjmentesen utazhat. Egy 12 év alatti gyermek egy 12 és 15 év közötti gyermek kíséretében díjmentesen utazhat.

16 Fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok

16.1 Alapvetően minden személy szállítható, függetlenül attól, hogy fogyatékossággal rendelkezik vagy mozgásban korlátozott. A fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességűszemélyeknek a FlixBus a 181/2011/EU rendelet I a) és b) melléklete szerinti, a szállító hatáskörébe tartozó segítségnyújtást biztosítja.

16.1.1 Csehországon belül a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek kedvezményes áron utazhatnak, amennyiben érvényes, Csehországban kiállított ZTP-kártyát vagy ZTP/P-kártyát tudnak felmutatni.

16.2 Kísérő személyek, illetve fogyatékkal élőket kísérő kutyák és vakvezető kutyák

16.2.1 Egy kísérő személy ingyen utazhat, ha az állandó kíséret szükségessége igazolt. Ennek igazolása az utazás megkezdése előtt, az állandó kíséretet előíró dokumentumok felmutatásával történik. Ilyen dokumentum például:

 • Németországban a súlyos fogyatékkal élő személyek igazolására kiállított igazolvány (Schwerbehindertenausweis) vagy szakorvosi igazolás
 • Franciaországban az úgynevezett Carte D'Invalidité (Besoin d´Accompagnement)
 • Olaszországban a helyi egészségügyi hivatal (ASL) vagy a „Szociális Ellátásért Felelős Állami Hivatal” (INPS) által kiállított igazolások
 • Csehországban egy érvényes, cseh ZTP/P-kártya (PS)

16.2.2 A fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességűszemélyek, valamint a kísérő személyek szállításának biztosítása érdekében az utasnak a foglalás előtt tájékoztatnia kell a FlixBus-t speciális igényeiről. (vö. 16.5.3).

16.2.3 A fogyatékkal élőket kísérő kutyák és a vakvezető kutyák, akik fogyatékkal élőkkel együtt utaznak, ingyenesen utazhatnak, ammenyiben az adott személy súlyos fogyatékosságát rokkantigazolvánnyal vagy egyéb igazolvánnyal bizonyítani tudja (vö. 16.2.1). Ezekre az állatokra nem vonatkozik a szájkosár kötelező viselete.

16.2.4 A kísérő, illetve vakvezető kutyák szállításának biztosítása érdekében az utasnak még a foglalás előtt, legkésőbb 36 órával az utazás megkezdése előtt telefonon tájékoztatnia kell igényeiről az ügyfélszolgálatot.

16.3 Megállók/buszpályaudvarok
A FlixCompanies a felkeresett buszmegállók és buszállomások infrastrukturális állapotára, és így a fogyatékkal élő személyek ezekhez való akadálymentes hozzáférésére nincs befolyással, ebből kifolyólag ezekért felelősséget nem vállalhat. A felelősség az adott állomás üzemeltetőjét terheli.

16.4 A szállítás megtagadása

16.4.1 Amennyiben a jármű vagy az infrastruktúra – beleértve a buszpályaudvarokat és a buszmegállókat is – kialakítása következtében a fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű személy biztonságos és kivitelezhető beszállítása, kiszállítása vagy fuvarozása fizikailag nem lehetséges, úgy a Flixbus fenntartja a jogot a foglalás elfogadásának, a menetjegy kiállításának vagy az egyéb módon való rendelkezésre állásnak, illetve az adott személy járműre való felengedésének megtagadására. Ilyen esetben az adott személyt tájékoztatni kell az esetleges egyéb szóba jöhető, a FlixCompanies által kínált szállítási opciókról.  

16.4.2 A járművek kialakítása következtében jelenleg az utasszállítás különösen akkor lehetséges, ha a fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű személy képes önállóan, külső segítség nélkül utazni. A fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű utas kérheti, hogy az utazás során az általa kiválasztott személy kísérje, aki megfelelő segítséget tud nyújtani a fenti korlátok leküzdéséhez. Ezen kísérők szállítása díjmentes, és számukra lehetőség szerint a fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű személy mellett kell ülőhelyet biztosítani.

16.4.3 Az érintett utast haladéktalanul és kérésre írásban, a kérelem beérkezésétől számított öt munkanapon belül tájékoztatjuk a szállítás megtagadásának okairól.

16.4.4 Amennyiben valamely fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű utas szállítása lehetőségének a mérlegelését követően kiállításra kerül a jegy, de a FlixCompanies a későbbiekben megtagadja a szóban forgó személy szállítását, az utas és a kísérő is az alábbiak szerint jogosult eljárni: (a) kérheti a jegy árának visszatérítését és adott esetben a szerződésben meghatározott indulási helyre történő lehető legkorábbi, díjmentes visszaszállítást vagy (b) amennyiben lehetséges, az utazás folytatását vagy továbbutazást egy megváltozott útvonalon egy számára elfogadható alternatív szállítási szolgáltató segítségével a szállítási szerződésben megadott célállomásra.

16.5 Kerekesszék illetve járássegítő eszközök szállítása

16.5.1 A fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű utasok külön díjazás nélkül magukkal vihetik a kerekesszékeiket vagy a járássegítő eszközeiket a busz csomagterében.

16.5.2 Ezen felül minden kerekesszéknek, amelyet az utastérben használnak, a gyártási évtől függetlenül többpontos biztonsági övrendszerrel, DIN 75078-2 szerinti bekötő rendszerrel, továbbá DIN EN 12183 vagy 12184 szerinti gyártói engedéllyel kell rendelkeznie. A szállításra vonatkozó fenti szabványoknak való megfelelést a foglalás előtt megküldött nyomtatvány segítségével kell igazolni. (vö. 16.5.4).

16.5.3 A szállíthatóság ellenőrzése érdekében a kerekesszék, illetve egyéb járássegítő eszközök gyártási évét a foglalás előtt legkorábban 14 nappal, illetve az utastérben való szállítás esetén az utazás megkezdése előtt legkésőbb 7 nappal, illetve a csomagtérben való szállítás esetén 36 órával telefonon közölni kell az ügyfélszolgálattal.

16.5.4 Az utas igazolja, hogy a kerekesszék megfelelően működik és műszaki adottságai lehetővé teszik annak biztonságos használatát az utazás alatt. A kerekesszék megfelel az aktuális hivatalos biztonsági követelményeknek. A kerekesszékben való szállítás megtagadható, ha joggal feltételezhető, hogy a biztonságos szállítás nem lehetséges vagy kérdéses. A szállító nem vállal felelősséget az olyan károkért, amelyek a kerekesszék nem megfelelő műszaki állapotára vezethetők vissza.

17 Ülőhelyfoglalás

17.1 Ülőhelyfoglalás leadása

17.1.1 Néhány FlixBus-járat esetében lehetőség van a FlixBus honlapunkon, a partner ügynökségeken, valamint a FlixTársaságok jegyárusító helyein keresztül történő foglalás során egy adott ülőhely (egy adott sorban, a folyosónál vagy ablaknál, asztalnál) lefoglalására. Amennyiben ez a szolgáltatás a kiválasztott járaton rendelkezésre áll, hozzá lehet rendelni egy adott ülőhelyet a foglaláshoz. Ez a szolgáltatás díjköteles. Az ülőhely ára a jegyvásárlás napján az adott útra érvényes díjszabás alapján kerül kiszámításra. Az ár a kiválasztott ülőhelykategória viszonylatában változik. Az ülőhelyek csak az elhelyezkedésüket tekintve különböznek egymástól (pl. jobb kilátás, ülőhely az asztalnál).

17.1.2 Az ülőhelyfoglalás a foglalási visszaigazoláson lesz feltüntetve. Több fős foglalás esetén az ülőhelyfoglalás nem személyhez kötött; ez azt jelenti, hogy a foglalás során megadott személyekhez nem rendeljük hozzá a lefoglalt ülőhelyeket.

17.1.3 Az ülőhelyfoglalás díjköteles, de nem kötelező. Amennyiben az utas nem foglal ülőhelyet, az utazás megkezdésekor a buszban egy meghatározott területen belül szabadon választhat ülőhelyet. Ebben az esetben azonban nem tudjuk garantálni, hogy az együtt utazó családok és csoportok egymás mellett tudnak ülni. Az azonban minden esetben garantált, hogy minden ügyfélnek ülőhelyet biztosítunk a buszban.

17.2 Korlátozások az ülőhelyfoglalás esetén

17.2.1 Késés esetén az ülőhelyfoglalásra és szállításra formált jog elvész. A FlixBusnak ebben az esetben jogában áll a jegyet a 11.2 cikk értelmében más utasnak kibocsátani. Ezért ajánlatos ülőhelyfoglalás esetén is a megállóhelyre legkésőbb 15 perccel az indulás előtt megérkezni.

17.2.2 Alapvetően csak az ülőhelyfoglalással rendelkező utasoknak áll jogában egy foglalható ülőhelyet ténylegesen elfoglalni. A FlixBusnak jogában áll, akár az utazás megkezdése után is, üzemelési vagy biztonsági okokból az ülőhelyeket újra kiosztani. Erre többek között akkor kerülhet sor, ha kismamák, kiskorúak, egyedül utazó gyerekek vagy mozgáskorlátozottak részére a további utazás esetén egy másik ülőhely jut és nincs számukra megfelelő szabad ülőhely. Ebben az esetben a buszvezető utasításait kell követni. Az ülőhelyek újbóli kiosztása etnikai hovatartozásra, vallásra, bőrszínre, nemzetiségre vagy nemre való tekintet nélkül történik.

17.2.3 Amennyiben az utas az ülőhelyfoglalását módosítja, és a foglalt vagy egy magasabb kategóriában mégsem érhető el szabad ülőhely, úgy az utas az ülőhelyfoglalás árát visszaigényelheti. 

17.2.4 Járatkiesés és késés esetén a 20 cikk értelmében az ülőhelyfoglalás árát az utasok visszakapják.

17.2.5 Visszafizetésére akkor nem kerül sor, ha az utas nem kezdte meg az utazást, vagy az ülőhelyet díjmentesen jelölték számára ki, ill. foglalta el.

17.3 Törlés és módosítás
Az ülőhelyfoglalás díja visszaigényelhető az utazás törlése vagy módosítása esetén, amennyiben az ülőhelyet díjazás ellenében utalták ki. A 9 cikk rendelkezései a mérvadók. Egy adott utazás törlése esetén az ülőhelyfoglalás az ugyanazon foglalásban szereplő személyekre átruházható.

18 Tárgyak szállítása

18.1 Poggyász:

18.1.1 A jegyárban foglalt szolgáltatásként minden utas legfeljebb egy, maximum  80 x 50 x 30 cm-es útipoggyászt vihet magával díjmentesen. Ettől a mérettől kismértékben eltérő poggyász akkor megengedett, ha a teljes útipoggyász széltében, hosszában és mélységében nem haladja meg a 160 cm-t. A díjmentesen szállított poggyász súlya nem haladhatja meg a 20kg-ot utasonként. Útipoggyásznak számítanak a böröndök és táskák. Kivételnek számít a túrahátizsák. Egyedi esetekben a rendelkezésre álló kapacitásoktól függően egy, maximum 80 x 50 x 30cm-es és 20kg-os további útipoggyász (további poggyász) is szállítható díjtérítés ellenében. Ettől való kismértékű eltérések akkor megengedettek, ha a teljes útipoggyász méretei nem haladják meg a 160 cm-t. Ezért 2 EUR különdíjat számítunk fel. Egy útipoggyásznál több csomag szállítására nem áll fenn általános jogosultság.

18.1.2 A további poggyászt vagy a foglalási rendszeren (amennyiben ez az úthoz rendelkezésre áll) vagy telefonon keresztül legkorábban 48 órával az utazás megkezdése előtt a következő elérhetőségen be kell jelenteni:

 • Németországból és Svájcból indított hívások (Hívás németországi vezetékes telefonról): +49 30 300 137 300
 • Ausztriából indított hívások (Hívás ausztriai vezetékes telefonról): +43 820 910 340
 • Olaszországból indított hívások (Hívás olaszországi vezetékes telefonról): +39 (02) 947 59 208
 • Franciaországból indított hívások (Hívás franciaországi vezetékes telefonról): +33 (0)1 76 36 04 12
 • Nagy-Britanniaból indított hívások (Hívás angliai vezetékes telefonról): +44 1 78 82 98 784
 • Horvátországból indított hívások (Hívás horvátországi vezetékes telefonról): +385 1 800 03 80
 • Hívások Dániából (dán vezetékes hálózat): +45 32 72 93 86
 • Hívások Svédországból (svéd vezetékes hálózat): +46 850513750
 • Lengyelországból indított hívások (hívás lengyelországi vezetékes telefonról): +48 22 307 93 34
 • Hívások Magyarországról (magyar vezetékes vonal): +36 1 701 04 78
 • Hívások Romániából (román vezetékes vonal): +40.376.300.111
 • Hívások Ukrajnából (ukrán vezetékes vonal): +38 044 228 1473*

18.1.3 Az utasok kötelesek poggyászaikon a nevüket és címüket feltüntetni azok helyes azonosíthatósága és visszaadása, és különösen a poggyászok összekeverésének elkerülése érdekében.

18.1.4 Átszálláskor a poggyászok le- és felrakodása az utasok feladata. A buszsofőr ehhez segítséget csak kivételes esetekben nyújt, de ilyen segítség nem követelhető, kivéve ha az utas fogyatékkal élő vagy mozgáskorlátozott személy.

18.2 Kézipoggyász:

18.2.1 A kézipoggyász szállítása díjmentes, ugyanakkor utasonként 1 db, legfeljebb 42×30×18 cm méretű és 7 kg súlyú poggyász megengedett.

18.2.2  Az utasok kézipoggyászukat oly módon kötelesek az utastérben tárolni és felügyelni, hogy az ne veszélyeztesse a busz biztonságát és megfelelő üzemeltetését, illetve ne zavarja a többi utast. A kézipoggyász főszabályként a csomagtartón vagy az utas előtti ülés alatt tárolandó.

18.2.3 A kézipoggyászra és annak tartalmára az utazás során az utasnak kell vigyáznia, és az utas köteles azt megfelelően felügyelni. Harmadik fél által történt jogosulatlan hozzáférés észlelése esetén tájékoztatni kell a buszsofőrt. Az utasokat arra kérjük, hogy az utazás befejezése előtt ellenőrizzék kézipoggyászuk hiánytalanságát.

18.3 Speciális poggyász:

18.3.1 Az úgynevezett speciális poggyászok szállítása előzetes bejelentéshez és visszaigazoláshoz kötött. Speciális poggyászok szállításával kapcsolatban semmilyen általános követelés nem támasztható.

18.3.2 Különleges poggyásznak minősül minden olyan tárgy, amelynek méretei meghaladják az útipoggyász méreteit. Emellett a különleges poggyász nagysága (magasság cm-ben + szélesség cm-ben + mélység cm-ben) nem haladhatja meg a 240 cm-t. A különleges poggyász egyes különálló részei nem lehetnek nehezebbek 30 kg-nál.

18.3.3 Egy utas legfeljebb 1 db speciális poggyászt vihet magával.

18.3.4 Szerelvények, bútorok és bútoralkatrészek, elektronikai eszközök, szörfdeszkák és kartondobozba csomagolt termékek szállítása általánosságban kizárt. Az ortopédiai segédeszközök és kerékpárok nem tekintendők speciális poggyásznak, hanem azokra külön feltételek vonatkoznak.

18.3.5 A különleges poggyászt vagy a foglalási rendszeren (amennyiben ez az úthoz rendelkezésre áll) vagy telefonon keresztül legkorábban 48 órával az utazás megkezdése előtt a következő elérhetőségen be kell jelenteni:

 • Németországból és Svájcból indított hívások (Hívás németországi vezetékes telefonról): +49 30 300 137 300
 • Ausztriából indított hívások (Hívás ausztriai vezetékes telefonról): +43 820 910 340
 • Olaszországból indított hívások (Hívás olaszországi vezetékes telefonról): +39 (02) 947 59 208
 • Franciaországból indított hívások (Hívás franciaországi vezetékes telefonról): +33 (0)1 76 36 04 12
 • Nagy-Britanniaból indított hívások (Hívás angliai vezetékes telefonról): +44 1 78 82 98 784
 • Horvátországból indított hívások (Hívás horvátországi vezetékes telefonról): +385 1 800 03 80
 • Hívások Dániából (dán vezetékes hálózat): +45 32 72 93 86
 • Hívások Svédországból (svéd vezetékes hálózat): +46 850513750
 • Lengyelországból indított hívások (hívás lengyelországi vezetékes telefonról): +48 22 307 93 34
 • Hívások Magyarországról (magyar vezetékes vonal): +36 1 701 04 78
 • Hívások Romániából (román vezetékes vonal): +40.376.300.111
 • Hívások Ukrajnából (ukrán vezetékes vonal): +38 044 228 1473*

Különleges poggyász szállítása esetén további 9 EUR poggyászdíj kerül felszámításra. A különleges poggyász szállítása az útipoggyász szállításával ellentétben mindig díjköteles.

18.4 Hangszerek:

18.4.1 A hangszerek speciális poggyásznak minősülnek. Amennyiben a szóban forgó hangszer (tokkal együtt) kisebb a kézipoggyász előírt méreténél, úgy kézipoggyász helyett díjmentesen szállítható. Amennyiben a szóban forgó hangszer mérete (tokkal együtt) meghaladja a kézipoggyász előírt méret, a hátsó csomagtérben szállítandó. Ebben az esetben pótdíj fizetendő (vö. 17.3.5). Tokkal együtt 135×48×35 cm méretnél nagyobb hangszerek szállítását a társaság nem vállalja.

18.4.2 A hangszereket általánosságban keménytokban javasolt szállítani.

18.5 Értékek:

18.5.1 Értékek, így például készpénz, nemesfém, kulcs, szemüveg (napszemüveg és/vagy olvasó szemüveg), elektronikai eszköz (laptop, iPad, tablet, MP3 lejátszó, mobiltelefon, fényképezőgép), kontakt lencse, protézis, gyógyszer, fontos dokumentum (diploma, egyéb bizonyítvány, tanúsítvány, útlevél, jogosítvány, értékpapír) stb., valamint törékeny tárgyak rendes poggyászban nem, hanem csak kézipoggyászban, kellő körültekintés mellett szállíthatók.

18.5.2 Amennyiben az utasok ennek ellenére értékeket helyeznek el a rendes poggyászban, ezzel kapcsolatban a szándékos károkozás vagy súlyos gondatlanság esetét kivéve semmilyen felelősségi igényt nem támaszthatnak.

18.6 Babakocsik:

18.6.1 Babakocsik speciális poggyászként szállíthatók (utasonként legfeljebb 1 db babakocsi). A babakocsinak összecsukhatónak kell lennie. Nem összecsukható babakocsik szállítására nincs lehetőség. A regisztrációnak a vevőszolgálat telefonszámán kell történnie, legkorábban 48 órával a tervezett indulás előtt.

18.6.2 A babakocsik szállítása díjmentes.

18.7 Kerékpárok:

18.7.1 Egyes vonalakon kerékpárok szállíthatók. A kerékpároknak szabványos méretűnek kell lenniük, nem lehetnek rajtuk rögzített szerkezetek, és súlyuk nem haladhatja meg a 25 kg-ot – nem szállíthatók elektromos kerékpárok, elektromotoros kerékpárok, tandemek és triciklik.

18.7.2 Javasoljuk, hogy azon utasok, akik kerékpárt kívánnak szállítani, jó előre foglalják le az utat, valamint a kerékpár számára szükséges helyet.

18.7.3 Kerékpárok szállítására csak a rendelkezésre álló hely függvényében, buszonként legfeljebb 5 db kerékpár erejéig van lehetőség. Kerékpárok szállítására vonatkozóan semmilyen követelés nem támasztható.

18.7.4 A kerékpárszállítás díja a lefoglalt út hosszától és a jegy árától függetlenül 9 euró. A szállítás kerékpártartón történik. Speciális esetekben a szállítás csak megfelelő táskában lehetséges a poggyásztárolóban (pl. összehajtható kerékpár). Ebben az esetben értesíteni kell az ügyfélszolgálatot (vö. 18.3.5).

18.8 A buszon felejtett vagy ott hagyott tárgyakra semmilyen biztosítás nem vonatkozik. Amennyiben az utasok bármilyen tárgyat a buszon felejtettek, a FlixMobility internetes portálján kell kitölteniük az elveszett tárgyakra vonatkozó bejelentőlapot.

18.9 Nem szállítható veszélyes anyag, illetveveszélyes tárgyak különösen

 • robbanásveszélyes, tűzveszélyes, radioaktív, kellemetlen szagú vagy maró hatású anyagok.
 • csomagolatlan vagy nem megfelelően védett tárgyak, amelyekben az utasok sérülést okozhatnak.

Ide tartoznak pl. a fegyverek, lőszerek és a tűzijátékok.

19 Állatok szállítása

19.1 Kutyák és egyéb állatok távolsági buszon történő szállítása alapvetően kizárt.

19.2 A fogyatékkal élőket kísérő kutyák, illetve a vakvezető kutyák esetében a 16.2.3., illetve a 16.2.4. pontokban megadott szabályok érvényesek.

20 Az utasok jogai késés és törlés esetén

20.1 Törlés vagy késés esetén a FlixCompanies vagy a buszállomás üzemeltetője a lehető legkorábban, de legkésőbb 30 perccel a menetrend szerinti indulást követően tájékoztatja a személyzettel ellátott állomásról induló utasokat az előállt helyzetről, valamint a várható indulási időről is, amint arról tudomást szerez. A FlixCompanies valamennyi utasnak felajánlja a járatok késésével, illetve törlésével kapcsolatos elektronikus tájékoztatást, különös tekintettel azon utasokra, akik személyzet nélküli állomásról indulnak. Az utasoknak ezen tájékoztatás érdekében meg kell adniuk a FlixCompanies által kért elérhetőségüket (pl. mobiltelefonszámukat).

20.2 Amennyiben indokoltan feltételezhető, hogy a lefoglalt utazás törlésre kerül, az indulás 120 percet meghaladóan késik, valamint túlfoglalás esetén az utasok az alábbiak szerint járhatnak el: (a) az első adódó alkalommal, más útvonalon, a szállítási szerződésben rögzített feltételekhez hasonló feltételekkel folytathatják útjukat a szállítási szerződés szerinti célállomásra vagy (b) a viteldíj visszatérítését és a szállítási szerződés szerinti indulási helyre történő ingyenes, busszal történő visszaszállításukat kérhetik. A teljes, kifizetett viteldíj visszatérítése az út már megtett részére és a még meg nem tett részére vonatkozóan is követelhető, amennyiben az utazás az utas eredeti útiterve szerint hiábavalóvá vált. A visszatérítés az igénybejelentés beérkezését vagy a fenti (a) vagy (b) választási lehetőség biztosítását követő 14 napon belül, pénzben teljesítendő, kivéve ha az utasok a visszatérítés más módjában állapodtak meg.

20.3 Amennyiben az utasoknak a menetrend szerint 3 óránál hosszabb ideig tartó út esetén az utazás törlése vagy valamely buszállomásról történő elindulás 90 percet meghaladó késedelme miatt egy vagy több éjszakát az állomáson kellene tölteniük, a FlixMobility hotelben vagy egyéb szálláshelyen térítésmentesen szállást biztosít számukra, valamint megszervezi a buszállomás és a szálláshely közti szállításukat. Ebben az esetben a FlixMobility a késedelem idejével arányosan snackek, ételt vagy frissítőt biztosít az utasok számára, feltéve, hogy ezek a buszon vagy az állomáson rendelkezésre állnak, vagy ésszerűen elvárható módon beszerezhetőek. A FlixMobility a szállás összköltségét – a buszállomás és szálláshely közötti szállítás költsége nélkül – éjszakánként és utasonként 80 euróban határozza meg, melyet legfeljebb 2 éjszakára fizet. A hotelben vagy egyéb szálláshelyen történő, fentiek szerinti ingyenes elhelyezés nem követelhető abban az esetben, ha a FlixMobility bizonyítani tudja, hogy az utazás törlésére vagy a késedelemre a menetrend szerinti buszjárat biztonságos üzemeltetését veszélyeztető kedvezőtlen időjárási körülmény vagy súlyos természeti katasztrófa miatt került sor.

20.4 Amennyiben a jármű az utazás során meghibásodik, a FlixMobility másik járművet biztosít az utazás folytatásához, vagy megfelelő várakozási pontra szállítja az utasokat, ahonnan folytathatják az utazást.

20.5 A járat törléséből vagy késedelméből eredő károkkal kapcsolatos további igények érvényesítése nincs kizárva.

21 Felelősség

21.1 Kevésbé súlyos gondatlanság esetében – az emberi élet, testi épség vagy egészség károsodásának esetét kivéve – felelősség csak akkor merül fel, ha lényeges szerződéses kötelezettségek sérültek.  A szándékos, illetve súlyos gondatlanságból eredő károkozás korlátlan felelősséget von maga után.

21.2 A járulékos károkért történő felelősségvállalás csak egyszerű gondatlanság esetén zárható ki, kivéve az emberi életben, testi épségben vagy egészségben szándékosan vagy gondatlansággal okozott károkat.

21.3 Halál és személyi sérülés esetén a kártérítés összegének felső határa utasonként 220 000 euró, az StVG (közúti közlekedésre vonatkozó törvény) hatálya alatt az StVG szerinti kártérítési összeg kifejezett fenntartása mellett.

21.4 A poggyászban bekövetkező károkért vállalt felelősségre és kártérítési kötelezettségre az alábbi korlátozások és kizárások vonatkoznak:

21.4.1 Amennyiben a poggyászok a buszt érő balesetből eredően sérülnek vagy elvesznek, a kártérítés összege kártérítési igényenként, utasonként és poggyászonként legfeljebb 1200 euró lehet.

21.4.2 Kizárt a felelősség abban az esetben, ha a poggyász elvesztése, összekeverése vagy ellopása nem a buszt érő balesetből eredően következett be, kivéve a szándékos károkozás, valamint a súlyos gondatlanság esetét.

21.4.3 Kizárt a felelősség, ha a kár vagy további kár abból eredően merült fel, hogy az utas nem csomagolta be megfelelően az adott poggyászt, kivéve a szándékos károkozás, valamint a súlyos gondatlanság esetét.

21.5 A kerekesszékben vagy egyéb mozgást segítő vagy egyéb segédeszközben bekövetkező károkért fizetett kártérítési összegnek minden esetben el kell érnie az elveszett vagy megsérült eszköz kicserélésének vagy javításának költségét. Ennek során mindent meg kell tenni az elveszett vagy megsérült eszköz olyan eszközzel történő, legalább ideiglenes pótlása érdekében, amely műszaki és funkcionális tulajdonságok tekintetében megegyezik az elveszett vagy megsérült kerekesszékkel vagy egyéb mozgást segítő eszközzel.

21.6 A kártérítés mértéke minden egyéb károsodás esetén, amely nem baleset által keletkezett csomagkárosodás és nem a kerekesszéken és egyéb mozgást segítő eszközön vagy segédeszközön okozott kár, a Személyszállítási Törvény 23.§-a alapján 1 000 euróra korlátozott, kivéve, ha az anyagi kár szándékosan előidézett vagy súlyos gondatlanságból okozott.

21.7 A felelosségkorlátozások és -kizárások nem vonatkoznak arra az esetre, ha a jogszabály vétkességtol függetlenül kötelezo felelosségvállalást ír elo, sem azon egyedi esetekre, ahol hibátlan szolgáltatásra vonatkozó garanciavállalás történt.

A 21.1. és 21.7. szakasz nem alkalmazandó a FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra. E tekintetben a lengyel jogszabályok általános rendelkezései alkalmazandók, ideértve a lengyel Polgári Törvénykönyv és a lengyel Személyszállítási törvény rendelkezéseit.

21.8 Lengyelországon belüli járatokra és Lengyelországból induló külföldi járatokra az alábbi panasztételi eljárás alkalmazandó (21.8.1-tól 21.8.9-ig).

21.8.1 A személyszállító vállalkozással kötött szállítási szerződésből származó panaszokat, ideértve a szállítás foglalásával kapcsolatosakat is, a FlixMobility webportáljain található nyomtatványokon kell továbbítani, a buszsofőrnek írásban átnyújtani, vagy levélben (ajánlott postai küldeményben) elküldeni a személyszállító vállalkozás alábbi címére: FlixBus Polska sp. z o.o., ul. Fabryczna 5A, 00-466 Varsó, Lengyelország. A panaszokat a panasz tárgyát képező körülmények felmerülésének napjától számított egy éven belül lehet benyújtani. A jogosult az utas vagy képviselője, jogi képviselője vagy jogutódja.

21.8.2 A panasznak tartalmaznia kell különösen a panaszt benyújtó személy megjelölését, a körülmények leírását és a felvetett fenntartásokat, az elszenvedett kár megjelölését, az igény meghatározását (kártérítési összeget), a panaszt benyújtó személy aláírását. A panaszhoz csatolni kell az eredeti jegyet vagy annak másolatát, valamint a szállítási szerződés megkötésére vonatkozó további dokumentumokat, ideértve azokat is, amelyek az ingyenes vagy kedvezményes utazásra vonatkozó jogosultságot igazolják.

21.8.3 A poggyászra vonatkozó panaszok esetén kérjük, hogy írja le a keletkezett kárt vagy a felmerülő körülményeket.

21.8.4 Amennyiben a panasz nem felel meg a fent leírt feltételeknek, vagy amennyiben további információk szükségesek, a személyszállító vállalkozás felhívja a panaszt benyújtó személyt, hogy orvosolja a hiányosságokat vagy adjon további magyarázatokat, a kérelem átvételét követő 14 napon belül. Ha a felhívásra az előírt határidőn belül nem érkezik válasz, a panaszt nem veszik figyelembe.

21.8.5 A személyszállító vállalkozás a panaszt annak benyújtásától, vagy a kiegészített panasz átvételétől számított 30 napon belül elbírálja.

21.8.6 A panasz elbírálására megadott fenti határidő elmulasztása esetén a panaszt elfogadottnak kell tekinteni.

21.8.7 Bármely panaszt benyújtó személy, akinek a panaszát részben vagy egészben elutasítják, fellebbezhet. A személyszállító vállalkozás a fellebbezést annak átvételétől számított 14 napon belül elbírálja.

21.8.8 Igényérvényesítés érdekében bírósági eljárásnak akkor van helye, ha a panasztételi eljárást már kimerítették.

21.8.9 További feltételeket és a panaszkezelési eljárás részletes szabályait a lengyel Személyszállítási törvény és annak végrehajtási rendeletei tartalmazzák.

22 Általános szállítási feltételek

Jelen „Különös szállítási feltételek” mellett az 1970. február 27-i „Villamossal és busszal történő szállítás és gépjárművel nyújtott menetrendszerű szolgáltatások általános szállítási feltételei” (Bundesgesetzblatt I, 230. oldal) aktuális verziójában rögzített jogszabályi előírások is alkalmazandók.

A fent leírtak nem alkalmazandók a FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra.

23 Területi illetékesség

Azon általános kereskedők, jogi személyek és természetes személyek, akik fölött németországi bíróság nem rendelkezik általános illetékességgel, továbbá azon személyek, akik a szállítási szerződés megkötése után áthelyezték lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket, és akik lakóhelye vagy tartózkodási helye az eljárás időpontjában nem ismert, a müncheni bíróságok illetékessége alá tartoznak.

A fent leírtak nem alkalmazandók a FlixBus Polska sp. z o.o. és más lengyel fuvarozók által üzemeltetett járatokra.

24 Hatályon kívül helyezett rendelkezések

Amennyiben jelen Általános üzleti feltételek és szállítási feltételek egyes rendelkezései akár részben, akár egészben hatályukat veszítenék, vagy semmissé válnának, az nem érinti a szállítási szerződés egészének érvényességét.

*Figyelem, a helyi vezetékes telefonokról, valamint mobiltelefonokról történő hívás díjai az egyéni szolgáltatók díjaitól függenek.