50% fölötti növekedés

05/10/2023

A Flix utazási-technológiai vállalat a cég történetének legsikeresebb első félévét jelentette be

+++ A 2023. januárjúnius közötti időszakban elért 860 millió eurós összbevételével a Flix 54%-os növekedést realizált az előző év azonos időszakához képest.

+++ Több, mint 36 millió utas vette igénybe a Flix szolgáltatásait ebben az időszakban ez 53%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

+++ 26 millió eurós pozitív korrigált EBITDA és 3%-os korrigált EBITDA margin.[1]

+++ A Flix a 2022-es évhez képest több, mint 25%-os teljes bevételnövekedést és egy egy egyszámjegyű százalékos tartományba eső korrigált EBITDA margint vár a 2023-as pénzügyi évre.  

+++ A vállalat sikeresen folytatja nyereséges nemzetközi növekedését: mostantól jelen van Finnországban, Görögországban és Chilében is, valamint szolgáltatásait jelentősen bővítette Brazíliában.

München, Németország, 2023. szeptember 21. A Flix bejelentette a 2023 első hat hónapjára vonatkozó féléves pénzügyi adatait. 2023. januártól június végéig világszerte több, mint 36 millió utas választotta a FlixBus, a FlixTrain, a Greyhound és a Kamil Koç járatait, ami 53%-os növekedést jelent 2022-höz képest. A Flix-csoport teljes bevétele 860 millió euró, ami 54%-os gyarapodást mutat a 2022. január és június közötti 557 millió euróhoz képest. Ez azt jelenti, hogy 2023 első féléve a vállalat történetének legsikeresebb első féléve volt. A Flix emellett 26 millió eurós korrigált EBITDA-eredményről számolt be, ami 85 millió eurós növekedést és ennek megfelelő 3%-os árrést jelent az előző évhez képest.

„A Flix sikeresen biztosítja a fenntartható és nyereséges növekedést” mondta André Schwämmlein, a Flix vezérigazgatója és társalapítója. „Minden szegmensben jó úton haladunk, és az első félévben számos piacon jelentősen bővíteni tudtuk kínálatunkat. A Flix továbbra is egy globális utazási-technológiai sikertörténet.”

A vállalat említésre méltó eredményei közt szerepel az első finnországi és görögországi járatok elindítása, valamint hálózatának jelentős bővítése Brazíliában. A Flix jelenleg világszerte 41 országban van jelen, a zöld távolsági buszok pedig még 2023 vége előtt elindulnak Chilében is. A Flix a 2023-as pénzügyi évre a teljes bevétel több, mint 25%-os növekedését és a teljes bevételhez viszonyítva egyszámjegyű százalékos tartományba eső korrigált EBITDA margint vár.

Jelentős növekedés minden szegmensben

A Flix jelentős bevétel- és utasszám-növekedést könyvelhetett el 2023 első félévében. A vállalat emellett minden működési szegmensben pozitív korrigált EBITDA-ról számolt be. A számok magukban foglalják a FlixBus és a FlixTrain, valamint a Kamil Koç márkanév alatt Törökországban és a Greyhound Észak-Amerikában nyújtott szolgáltatásait is.

Európa
Európában a Flix több, mint 24 millió utast szállított, és az előző év azonos időszakához képest 75%-os utasszám-növekedést jelentett be. A bevétel elérte a 477 millió eurót, ami 91%-os gyarapodást jelent. Csak júniusban több, mint 2000 új európai megállót kötött össze a Flix hálózata. Az első finnországi és görögországi járatokkal pedig immáron Európa teljes szárazföldi területére kiterjed a Flix-hálózata.

Észak-Amerika 
Az USA-ban, Kanadában és Mexikóban több, mint 5 millió utas vette igénybe a FlixBus és a Greyhound szolgáltatásait, ami 33%-os növekedést jelent 2022 első félévének azonos időszakához képest. A bevételek 19%-kal, összesen 279 millió euróra nőttek. 

Törökország
A Flix leányvállalata, a Kamil Koç több, mint 6,8 millió utast szállított 2023 első felében, – ez 14%-kal több, mint 2022 első félévében – és 88 millió eurós bevételt ért el, ami 34%-os növekedést jelent. A török távolsági buszhálózatban több, mint 300 megállóhely szerepel.  

Emellett a Flix jelentősen bővítette kínálatát és hálózatát Brazíliában: összesen hét szövetségi államban 35 új várost vontak be a hálózatba, köztük Salvadort és Fortalezát is. Így a FlixBus már Brazília északkeleti részén is közlekedik. A cég szolgáltatásai 2023-ban már Chilében, és a tervek szerint jövőre Indiában is elérhetőek lesznek.

 

A Flix továbbra is az utazási technológiára támaszkodik
A Flix elkötelezett amellett, hogy magas standartokat állítson az utazás digitalizálásában, miközben következetes fejlesztéseivel hű marad az utazási technológiai gyökereihez. Már 2023 tavasza óta a Greyhound  online foglalási platformja valamint technológiája teljes mértékben beépült a Flix rendszerébe. Ezzel lehetővé téve az utazók számára, hogy keresni és foglalni is tudjanak mindkét márka weboldalán vagy alkalmazásán keresztül, és egy kiterjedtebb távolsági buszhálózatot használva utazhassanak.

A flotta átalakításának kezdete: LNG-FlixBuszok Németországban
Júniusban a Flix közzétette első önkéntes ESG-jelentését, és újabb mérföldkövet ért el a hosszútávú fenntarthatósági stratégiájában. A cég vállalja, hogy 2040-ig CO2-semleges lesz Európában, és a flotta átalakítására összpontosít. Ezért a következő hónapokban a Scaniával együttműködve az első öt, LNG-vel (cseppfolyósított földgázzal) működő FlixBusz forgalomba áll a belföldi német útvonalakon, amelyek a biogáz felhasználásával csökkentik a CO2-kibocsátást. A tervek szerint 2025-ig összesen 50 ilyen járművet helyeznek üzembe. A Flix kiemelt prioritással dolgozik a flotta további átalakításán, és továbbra is úttörő kíván lenni az alternatív meghajtási rendszerek területén.

[1] EBITDA: A kamatok, adózás, ingatlanok és berendezések értékcsökkenése és az immateriális javak amortizációja előtti eredmény. A korrigált EBITDA a működési üzletmenet alakulását írja le az egyszeri hatások és a részvényjuttatási programok költségei nélkül.

A Flixről
A Flix úttörő szerepet játszik a közlekedési ágazatban azzal, hogy a FlixBus és a FlixTrain márkákon keresztül klímabarát alternatívákat kínál a kényelmes és megfizethető utazáshoz. Egyedülálló üzleti modelljének és innovatív technológiájának köszönhetően a Flix gyorsan létrehozta Európa legnagyobb távolsági buszhálózatát, és gyorsan továbblépett a globális terjeszkedés felé, beleértve az Egyesült Államokat, Kanadát és Brazíliát is. A fenntartható közlekedés úttörőjeként a Flix 2018-ban üzemeltette az első zöld távolsági vonatokat, 2018-ban kísérleti projektet indított a tisztán elektromos meghajtású távolsági buszok számára, 2021-ben pedig elindította az EU első biogázzal működő távolsági buszait.

Míg a Flix a technológiafejlesztést, a hálózattervezést, az üzemeltetés-ellenőrzést, a marketinget és az értékesítést, a minőségirányítást és a folyamatos termékbővítést végzi, addig a megbízható Flix-partnerek a napi útvonalüzemeltetést tartják fenn. A technológiai startup, az e-kereskedelmi platform és a klasszikus közlekedési vállalat egyedülálló kombinációja a Flix-et vezető pozícióba emelte a nagy nemzetközi vállalatokkal szemben, tartósan megváltoztatva a globális mobilitási tájképet.

További információért látogasson el a következő weboldalra: www.corporate.flixbus.com  

 

FONTOS FIGYELMEZTETÉS:

Ez a közlemény előretekintő kijelentéseket tartalmazhat. A jövőre vonatkozó kijelentések olyan kijelentések, amelyek nem történelmi tények, és olyan szavakkal azonosíthatók, mint a „tervez”, „céloz”, „célja”, „hisz”, „vár”, „előrevetíti”, „szándékozik”, „becslések”, „lesz”, „lehet”, „folytatódik” és hasonló kifejezések. Ezek a jövőre vonatkozó kijelentések a Vállalat adott időpontban fennálló meggyőződéseit, szándékait és jelenlegi céljait/célkitűzéseit tükrözik, többek között a Vállalat vagy a Csoport működési eredményeivel, pénzügyi helyzetével, likviditásával, kilátásaival, növekedésével és stratégiáival kapcsolatban. A jövőre vonatkozó kijelentések közé tartoznak a célkitűzésekre, célokra, stratégiákra, kilátásokra és növekedési kilátásokra; a jövőbeli tervekre, eseményekre vagy teljesítményre és a jövőbeli növekedési potenciálra; likviditásra, tőkeforrásokra és tőkekiadásokra; gazdasági kilátásokra és iparági trendekre; a Vállalat vagy a Csoport piacainak alakulására; a szabályozási kezdeményezések hatására; valamint a Vállalat vagy a Csoport bármely más tagjának versenytársainak erejére vonatkozó kijelentések. A jövőre vonatkozó kijelentések kockázatokat és bizonytalanságokat rejtenek magukban, mivel olyan eseményekre vonatkoznak és olyan körülményektől függenek, amelyek a jövőben bekövetkezhetnek vagy nem következhetnek be. A közleményben szereplő előretekintő kijelentések különböző feltételezéseken alapulnak, amelyek közül sok viszont további feltételezéseken alapul, beleértve, de nem kizárólagosan, a vezetőség által a múltbeli működési trendek, a Vállalat (és a Csoport más tagjainak) nyilvántartásaiban szereplő adatok, valamint harmadik felektől származó egyéb adatok vizsgálatát. Bár a Társaság úgy véli, hogy ezek a feltételezések ésszerűek voltak, amikor készültek, ezek a feltételezések természetüknél fogva jelentős ismert és ismeretlen kockázatoknak, bizonytalanságoknak, függő eseményeknek és egyéb fontos tényezőknek vannak kitéve, amelyeket nehéz vagy lehetetlen előre jelezni, és amelyek kívül esnek a Társaság ellenőrzésén.

A jövőre vonatkozó kijelentések nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre, és az ilyen kockázatok, bizonytalanságok, függő körülmények és egyéb fontos tényezők miatt a tényleges eredmények, valamint a Vállalat és a Csoport más tagjai vagy az iparág működési eredményei, pénzügyi helyzete és likviditása lényegesen eltérhetnek a tájékoztatóban az ilyen jövőre vonatkozó kijelentések által kifejezett vagy feltételezett eredményektől. Semmiféle nyilatkozat vagy garancia nem állítható, hogy bármelyik ilyen előretekintő kijelentés vagy előrejelzés valóra válik, vagy hogy bármelyik előrejelzett eredmény megvalósul. Nem szabad indokolatlan jelentőséget tulajdonítani az előretekintő nyilatkozatoknak, vagy ezekre fenntartás nélkül támaszkodni.