Szakértői tippek távkapcsolatban élőknek

31/03/2020

+    A távkapcsolatban élő párok 60 százalékának pozitívak az élményei 

+    A terapeuta tanácsai az egészséges kapcsolat távolból történő     fenntartásához

+    Ötletek pároknak, akik egymás nélkül töltik a Valentin-napot

Budapest, 2020/02/13 – Valentin-nap közeledtével azok a párok, akik távkapcsolatban élnek úgy érezhetik, a szerelmesek ünnepe extra terhet helyez rájuk. Ugyanakkor tanulmányok bizonyítják, hogy a távol töltött idő is lehet pozitív élmény. Egy 2018-as KIIROO által végzett kutatás alapján a távkapcsolatok sikerrátája 58 százalék, a válaszadók 55 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a távollét közelebb hozta őket, 81 százalék pedig egyetért azzal, hogy az együtt töltött pillanatok bensőségesebbé váltak. Jöjjenek a szakértő tanácsai arra vonatkozóan, hogyan erősíthetik meg az érzelmi szálat azok, akik távol vannak a szerelmüktől.

A terapeuta tanácsai az egészséges távkapcsolat fenntartásához

A müncheni szerelmi tanácsadó és párterapeuta Dr. Sharon Brehm a FlixBus-szal osztotta meg tippjeit azzal kapcsolatban, hogyan tarthatják életben a tüzet a párok, akiket hosszú kilométerek választanak el egymástól. 

1.    Minőségi kommunikáció

Ha hosszabb ideig nem látják egymást a szerelmesek, alapvető fontosságú, hogy következetesen és kiegyensúlyozottan kommunikáljanak. Olyan közös rituálék, mint a jó éjszakát üzenetek, illetve a rendszeres telefonbeszélgetések segítenek a közelség érzését kelteni. Vannak ugyanakkor napok, amikor semmi izgalmasat nem tudnak megosztani egymással a párok. Dr. Brehm azt javasolja, hogy közös tapasztalatok megosztásával állítsák vissza a láthatatlan kapcsot. „Olvassanak el egy könyvet vagy nézzenek meg egy filmet egyszerre, kezdjenek el egy online kurzust közösen, vagy játszanak számítógépes játékot – találjanak bármit ami közelebb hozza őket.”  

2.    Előre megtervezett találkozások

Az, hogy egy pár milyen gyakran tud találkozni sok tényezőn múlik, befolyásolhatja a távolság, a szabadidő vagy a pénzügyi helyzet. Nem kérdés, hogy a legszerencsésebb, ha a pár rendszeresen tud találkozni. „Ha nem okoz túl sok stresszt, a párkapcsolat néha hosszabb “szomjazó fázisokon” is keresztül mehet.” – vallja Dr. Brehm. „Úgy vélem, hogy az a kiegyensúlyozott és igazságos, ha mindkét fél látogatja a másikat.” A távolsági busz kényelmes és megfizethető módja lehet annak, hogy ha felmerül a szükség, a szerelmesek eljussanak a másik felükhöz.  

3.    Együtt töltött idő, ahogy jólesik

Sok pár igyekszik annyi élményt szerezni az értékes együtt töltött időben, amennyit csak lehet. Fontos ugyanakkor, hogy a szerelmesek nem azért látogatják egymást, hogy szórakozzanak, hanem mert szeretik a másikat, azért aki. „Ez a gondolat már sok-sok párnak segített, hogy önmaguk maradjanak, miközben az együttlétet is élvezik.” – magyarázza Dr. Brehm. „A lényeg, hogy autentikusan tudják együtt tölteni az időt – hogy ez az ágyban, a barátokkal, egy buliban vagy éppen egy hegyi túrán történik, mindegy.”

4.    Reális elképzelések

Az újraegyesüléssel szemben gyakran magas elvárásokat állítanak a párok, ami aztán elkerülhetetlenül nyomást generál. Fontos, hogy az esetleges kihívásokat már a legelejétől felismerjék, a sikeres távkapcsolathoz türelemre, őszinteségre, bizalomra van szükség minkét személy részéről. Már a találkozást megelőzően megbeszélheti szükségleteit és vágyait a pár, hogy biztosan egy hullámhosszon legyenek. 

5.    Megélt pillanatok

Tegyenek meg mindent, hogy a legtöbbet hozzák ki az életükből a jelenben. „Ne a társ legyen a boldogság egyetlen forrása, ez a szabály az átlagos párokra is vonatkozik.” – teszi hozzá Dr. Brehm. Bárhol legyenek is, épp egy pihentető estén otthon, vagy a partnerhez igyekezve egy buszon, nincs rossz idő vagy hely, hogy élvezzék a pillanatot. „A buszos utazáskor például van idő önmagukkal foglalkozni: hallgassanak meg egy hangoskönyvet, jegyezzék le gondolataikat egy füzetbe, vagy csak bámuljanak ki az ablakon és végre egyszer kapcsolják ki teljesen az agyukat.”

6.    Hosszú távú terv a világok egyesítésére

Nagyon hatékony módja a búcsúzkodások könnyebbé tételének, hogy ha látszik, hogy véget lehet vetni nekik. Nem kell, hogy ez egy pontos dátum legyen, de konkrét tervekkel csökkenthető a nyomás. „Távkapcsolatokban fontos tudni, hogy a távolság csak átmeneti. Egyéként a frusztráció és a magány érzése megerősödik.” – magyarázza Dr. Brehm.Valentin napi ötletek távkapcsolatban élőknek 

A fizikai távolság nem kell, hogy azt jelentse, hogy a párok nem ünnepelhetnek együtt, vagy lephetik meg egymást. Az alábbi ötletek segíthetnek ebben:

•    Küldjenek egymásnak egy régimódi postai levelet 

•    Küldjék házhoz a párjuk kedvenc ételét, vagy akár egy csokor virágot

•    Tartsanak közös vacsorát az online térben

•    Szervezzenek egy Valentin-napi kincsvadászatot 

•    Lepjék meg egymást egy látogatással, vagy egy FlixBus jeggyel a következő közös utazáshoz

Sajtóközlemény letöltése (PDF)