COVID-19 - Gyakran Ismételt Kérdések

Beszállás és fedélzet:

Mi történik, ha nincs maszkom? Akkor is utazhatok FlixBus-szal?

Azokban az országokban, ahol ez a szabályok részét képezi, az utasoknak kötelező a maszkviselés (az orr és száj eltakarása) felszálláskor, illetve a FlixBus-on való utazáskor. Az utasokat erről a jegyvásárláskor értesítjük, így van idejük felkészülni az utazásra, beszerezhetnek maszkot, illetve magukkal vihetik azt, így gondoskodva orruk ás szájuk eltakarásáról. Azok az utasok, akiknél nincs maszk nem szállhatnak fel a buszra.

Elég, ha sállal vagy más anyaggal eltakarom az arcom, vagy profi maszkot kell viselnem?

Az utasoknak kötelező a szájat és az orrot takaró maszkot viselnie felszálláskor és a FlixBus-on való utazáskor.

A gyermekeknek is viselnie kell az arcot fedő maszkot a FlixBus fedélzetén? Hány éves kortól kötelező a maszkviselés?

A gyermekeknek szintén maszkot kell viselnie felszálláskor és a FlixBus-szal való utazáskor. A szülőknek a gyermekek számára is biztosítani kell a maszkot.

Biztosítanak maszkot azoknak, akiknek nincs? Ingyenesen vagy pénzért?

Az utasokat a maszkviselésről (száj és orr eltakarásának szükségességéről) a jegyvásárláskor értesítjük, így van idejük felkészülni az utazásra, beszerezhetnek maszkot, illetve magukkal vihetik azt, így gondoskodva orruk ás szájuk eltakarásáról. Helyben nem lehetséges maszkot vásárolni. Azok az utasok, akiknél nincs maszk átfoglalhatják utazásukat egy későbbi időpontra, hogy legyen idejük beszerezni egyet.

A kesztyű viselés is kötelező?

Nem, kesztyűt viselni nem kötelező.

Megmérik az utasok testhőjét felszállás előtt?

Nem mérjük meg az utasok testhőjét. Arra kérjük ügyfelelinket, ha betegnek érzik magukat, ne utazzanak, ehelyett konzultáljanak egy orvossal.

Megmérik a buszvezetők, illetve állomási személyzet testhőjét, mielőtt munkába állnak?

Nem mérjük meg a buszvezetők és az állomási személyzet testhőjét. Arra kérjük őket, ha betegnek érzik magukat, ne dolgozzanak, ehelyett konzultáljanak egy orvossal.

Jól áramlik a levegő a fedélzeten?

Igen, a buszok korszerű légkondicionálóval rendelkeznek, ami keringeti és szűri a levegőt a buszon. A buszvezetők arról is gondoskodnak, hogy mindkét ajtót kinyissák a buszmegállókban, hogy friss levegőt engedjenek a buszba. A légkondicionáló szűrőjét rendszeresen tisztítjuk, a buszokat gyakran átszellőztetjük.

Hogyan biztosítják a biztonságos fel- és leszállást?

Az utasaink, buszvezetőink, partnereink és kollégáink biztonsága és jólléte elsődleges prioritás számunkra. A fel- és leszállás csak a hátsó ajtón keresztül lehetséges, ezt a buszvezetők és az állomási személyzet ellenőrzi. Kérjük utasainkat, hogy legyenek türelmesek és tartsanak távolságot fel- és leszállás közben.

Ha a WC nem elérhető, több megálló van útközben? Az esetleges extra szünetek bele vannak kalkulálva az utazási időbe?

Az utasaink, buszvezetőink, partnereink és kollégáink biztonsága és jólléte elsődleges prioritás számunkra. A busz többször fog megállni technikai és operatív okokból, valamint az utasok igényeinek kielégítése érdekében. A buszvezetők gondoskodnak róla, hogy mindkét ajtót kinyissák az buszmegállókban, hogy friss levegőt engedjenek a buszba.

A buszvezetők fogják be- és kipakolni a csomagokat, amikor csak lehetséges, vagy az utasoknak kell erről gondoskodni?

Az utasaink, buszvezetőink, partnereink és kollégáink biztonsága és jólléte elsődleges prioritás számunkra. Kérjük utasainkat, kövessék a buszvezetők és az állomási személyzet utasításait és tartsanak 1,5 méteres távolságot felszálláskor és a poggyászok csomagtérben való elhelyezésekor. Az utasok maguk helyezik el és veszik ki a csomagokat a FlixBus munkatársainak instrukciói alapján, hacsak nem szorulnak segítségre. A fel- és leszállás csak a hátsó ajtón keresztül lehetséges, a buszvezető és az állomási személyzet ellenőrzésével. Kérjük utasainkat, hogy legyenek türelmesek és tartsanak távolságot fel- és leszállás közben.

Hogyan gondoskodnak az utasok poggyászainak biztonságáról, hogyan ügyelnek arra, hogy azok ne szennyeződjenek?

Azt tanácsoljuk az utasoknak, hogy fertőtlenítsék kezüket és a poggyászokat miután kivették azokat. Önkéntes alapon egyszer használatos kesztyűket is használhatnak.

Kötelező a kézfertőtlenítő használata minden pihenő után? Kötelező a maszkviselés a pihenők során?

A kézfertőtlenítő használata a buszra történő felszállás során mindig kötelező. Pihenők alatt a maszkviselésre, száj és orr eltakarására vonatkozó kötelezettség a helyi hatóságok előírásaitól, illetve a megfelelő távolságtartástól függ.

Még mindig tudok további poggyászt, illetve jegyet vásárolni a fedélzeten, közvetlenül a buszvezetőtől?

További poggyászt, különleges poggyászt, valamint biciklit a foglaláshoz lehet adni online, a jegyvásárláskor; arra bíztatjuk utasainkat, hogy ekkor tegyék ezt meg. Ettől függetlenül a foglalás és készpénzes fizetés továbbra is lehetséges a buszvezetőknél is (amennyiben még van elérhető hely).

Mi történik, ha a lefoglalt ülésem már nem elérhető a buszon?

A buszvezető, vagy a FlixBus személyzete megmutatja az új helyet. Kapcsolatfelvételi űrlapunkon kapcsolatba léphet velünk és kérheti a helyfoglalás díjának visszatérítését.

Továbbra is utazhatok nyomtatott jeggyel?

Bármilyen jellegű érvényes jeggyel lehetséges a felszállás. A papír alapú jegyeken QR kódok vannak, amiket beolvasunk. Néhány országban más formátumú offline vásárolható jegyek is léteznek, amiken nincs QR kód. Ezeket vizuálisan ellenőrzi a buszvezető vagy állomási személyzet, anélkül, hogy megérintené azokat. Ezekkel is lehetséges az utazás.

Szükségem van önellenőrzésre a FlixBus-on való utazáshoz? Regisztrálva leszek a FlixBus utasaként?

Nemzetközi utazáshoz negatív COVID-19 teszteredmény bemutatására lehet szükség. Kérjük, látogasd meg a reopen.europa.eu oldalt és add meg utazásod részleteit, hogy informálódj az aktuális követeleményekről. Amennyiben egy utas nem tud megfelelni az előírásoknak, a felszállást megtagadhatjuk.

A foglalás során az utasok adatokat osztanak meg, megadják teljes nevüket, email címüket vagy telefonszámukat a FlixBus számára, hogy szükség esetén együtt tudjanak működni a hatóságokkal.

Shopok & Megállók:

Hogyan gondoskodnak róla, hogy az emberek megfelelő távolságot tartsanak, miközben várnak a buszra?

Az állomásokon a 1,5 méteres távolságok szalaggal vannak megjelölve a felszállóhelyek területén. Felügyelet nélküli megállók esetében minden utasunkat arra kérjük, kövessék a hatóságok által meghatározott szabályokat és felelőségteljesen viselkedjenek a többi személlyel. Kérjük az utasokat, hogy tartsanak távolságot a saját és körülöttük lévők egészségének érdekében.

Továbbra is lehetséges készpénzzel fizetni?

Igen, ahol ez korábban lehetséges volt, ott most is van arra mód, hogy az utasok készpénzzel fizessenek. Ugyanakkor arra kérjük az utasokat, hogy ha lehetséges, a jegyek és további poggyászok árát készpénzmentes fizetési módokkal rendezzék.

Általános kérdések:

Milyen hosszan lesznek érvényben ezek az intézkedések?

A FlixMobility a legnagyobb figyelemmel követi a COVID-19-el kapcsolatos helyzetet és szoros kapcsolatban van a hatóságokkal. Az utasaink és munkavállalóink biztonsága elsődleges prioritás számunkra. Jelenleg nem tudunk nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig lesznek érvényben a jelenleg szükséges intézkedések.

Lecsökkentették a fedélzeten elérhető helyek számát?

Az utasaink, buszvezetőink, partnereink és kollégáink biztonsága és jólléte elsődleges prioritás számunkra. Buszainkat gondosan takarítjuk és fertőtlenítjük minden utazás után. A nagyobb buszállomásokon további takarítás és fertőtlenítés történik. A biztonságos távolság megtartása fel- és leszállás közben, a kevesebb mozgás a buszon, a hatékony tisztítás, illetve a száj és orr eltakarása (fel- és leszálláskor, valamint az utazás teljes időtartama alatt) megfelelő védelmet biztosít. Többek közt ezt támasztja alá az EU légiközlekedésre vonatkozó döntése. Jelenleg a buszon foglalható helyek száma nincs lecsökkentve.

Melyik országok szabályozása érvényes a nemzetközi összeköttetéseken?

A nemzetközi összeköttetéseken minden érintett ország szabályozását figyelembe vesszük. Ha különböző szabályozások érvényesek utazás közben, illetve célállomásukon, az utasokat értesítjük, amikor jegyet foglalnak, illetve az utazás előtt is.

Honnan tudom mely összeköttetések lesznek elérhetők és melyek nem?

A foglalási rendszerben elérhető utak közül lehet választani. Amennyiben egy lefoglalt út valamilyen oknál fogva módosul, értesítést küldünk a foglaláskor megadott elérhetőségekre.